Czym są białka serwatkowe i dlaczego są tak popularne? Które białko serwatkowe jest najlepsze i jak je wybrać? Czym są białka serwatkowe?
True Whey
Jest to koncentrat białka serwatkowego (WPC). Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów (EAA) w tym BCAA, dzięki czemu jest doskonałym źródłem wysokiej sproszkowanego białka.
Just Whey
Dzięki 22,4 g białka na porcję, ta wysokiej jakości mieszanka jest idealnym wsparciem dla wszystkich celów treningowych, niezależnie od tego, czy próbujesz osiągnąć swój osobisty rekord, czy chcesz uzyskać wyrzeźbioną sylwetkę.
Protein 100% Whey Core
Produkt bazuje na najwyższej jakości ultrafiltrowanym koncentracie serwatki wraz z najczystszą formą izolatu białka serwatkowego. Białko serwatkowe pochodzi z najwyższej jakości mleka organicznego.
Dziesięć najlepszych białek serwatkowych
Czym jest białko serwatkowe?
Aby przejść do sedna sprawy, musimy najpierw wyjaśnić, czym jest serwatka? Co ciekawe, angielskie tłumaczenie słowa whey to „serwatka” i można znaleźć tę nazwę u wielu producentów i marek.
Serwatka pochodzi z mleka, więc jest produktem zwierzęcym. Znajduje się w mleku każdego ssaka, który produkuje mleko przez gruczoły mleczne.
Serwatka to taki mały cud, ponieważ jej skład jest naprawdę cudowny. Zawarte w niej aminokwasy są niezbędne dla organizmu.
A w jaki sposób profil serwatki pomaga ludzkiemu ciału? Jest doskonałym źródłem aminokwasów BCAA, które mają pozytywny wpływ na budowę mięśni i tkanek, serwatka wspomaga również odporność, zmniejsza stany zapalne, może obniżać ciśnienie krwi i działa jako przeciwutleniacz.
Z serwatki wytwarza się trzy rodzaje białka – koncentrat, izolat i hydrolizat.
Jakie są zalety białka serwatkowego?
Przede wszystkim jest to wspomniany skład – dostarcza organizmowi ważnych ilości białka, aminokwasów BCAA i aminokwasów egzogennych.
Badania naukowe stwierdzają również, że serwatka może pomóc w walce z rakiem, wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagać wątrobie, obniżać ciśnienie krwi lub mieć na przykład działanie przeciwutleniające.
Rodzaje białka serwatkowego
Na rynku białek dostępne są trzy rodzaje białka serwatkowego. Każdy z tych rodzajów ma inną proporcję białka w swoim składzie, a także różnią się proporcją cukrów, tłuszczów i laktozy. Które więc wybrać?
Jest to najczystsza forma serwatki, co oznacza, że jest najmniej przetworzona. Produkt ten zawiera do 80% białka. Jest to podstawowa forma białka i jest przystępna cenowo nawet dla początkujących, którzy nie wiedzą, który produkt wybrać.
Izolat zawiera do 90% białka i prawie nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla alergików. Z pomocą izolatu można wspomóc utratę zbędnych kilogramów, ponieważ ma niską zawartość węglowodanów.
Jest to najdroższa wersja tego trio, ale także najwyższej jakości.
Czym jest białko?
Białko jest podstawowym budulcem każdej komórki, a tym samym naszego ciała. Bez białka po prostu byśmy nie istnieli.
Nazwa proteiny pochodzi od greckiego słowa „protos” i oznacza „coś niezastąpionego” lub „pierwszy, oryginalny”. Znaczenie to jest zapewne jasne z polskiego tłumaczenia. Proteiny są po prostu niezbędne.
Każde białko składa się z aminokwasów, których liczba różni się w zależności od rodzaju białka. Nie jest to zatem dogmatyczne stwierdzenie, że białko zawiera tyle a tyle aminokwasów. Białka są substancjami wysokocząsteczkowymi i, co chyba najważniejsze, organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Dlatego skład naszej diety musi być zrównoważony, abyśmy nie przyjmowali zbyt dużo lub zbyt mało, ale w odpowiedniej ilości.
Do czego służą białka?
Jak wspomniano powyżej, białka mają wiele na swoich wyimaginowanych barkach.
Białka są rodzajem nadzoru budowlanego, bez którego nie można wykonać ani jednego z naszych zadań. Muszą dbać o to, by wszystko było „zbudowane” zgodnie z najwyższymi standardami. Dzięki nim mamy masę mięśniową, tkanki, ale także narządy. Krótko mówiąc, białka utrzymują nas przy życiu.
Tak, to prawda, białka również wpływają na trawienie. Zawierają enzymy, które nie tylko ułatwiają ten proces, ale także są do niego niezbędne.
Białka mogą kontrolować i regulować poziom hormonów w organizmie człowieka.
Białko może również przenosić tlen do mięśni, a tym samym poprawiać ich funkcjonowanie. Potrzebujemy mięśni nawet do miniaturowych ruchów. Nie wydaje się, ale jeśli skupisz się na swojej codziennej rutynie, przekonasz się, że mięśnie są po prostu niezbędnym filarem naszego życia.
Białka tworzą przeciwciała we krwi, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie odporności, która chroni nas przed różnymi chorobami i szkodliwymi wpływami.
Nie trzeba dodawać, że ciało ludzkie jest bardzo odkrywcze. A sposób, w jaki zostało wymyślone, jest niesamowity. Jeśli masz niski poziom węglowodanów, a zatem cierpisz na brak energii, białko pomaga, służąc jako źródło energii zamiast cukrów.
Jakie są rodzaje białek?
Czasami nie jesteśmy w stanie pokryć naszego normalnego dziennego zapotrzebowania na białko, więc suplementacja z pewnością nie jest złym pomysłem. W rzeczywistości jest wręcz przeciwnie – uzupełniając białko, organizm odzyskuje równowagę i działa tak, jak powinien.
Na rynku dostępna jest duża liczba białek od wielu różnych producentów i marek. Można na przykład wybierać spośród następujących:
Jak sama nazwa wskazuje i jak już wyjaśniliśmy, podstawą tych białek jest serwatka, która jest naturalną częścią mleka wszystkich ssaków. Serwatka ma unikalny skład. Opiera się na niezbędnych aminokwasach, które są niezbędne dla organizmu, ale których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Dlaczego kazeina? Ponieważ podstawowym składnikiem tych białek jest kazeina, która jest białkiem mleka. Występuje głównie w mleku krowim, gdzie jest go pod dostatkiem, jest jego nierozpuszczalną częścią. Jest doskonałym źródłem aminokwasów, a także zawiera wapń i fosfor w śladowych ilościach.
Dlaczego nazywana jest białkiem nocnym? Ponieważ przyjmowanie go w spoczynku, wieczorem, przed pójściem spać, zapewni spokojne wchłanianie składników odżywczych, jednak nie jest to konieczne.
Jest to produkt zawierający białko z dwóch lub więcej źródeł. Na przykład, można połączyć serwatkę i kazeinę.
Mówi się, że to białko jest uniwersalne. Z pewnością wiele rodzajów białka wzajemnie się uzupełnia i może tworzyć złożony, kompletny system. Kolejną zaletą jest cena, która jest niższa niż w przypadku białek jednoskładnikowych. Z drugiej strony, wadą może być to, że każdy z jego składników jest wchłaniany w innym czasie, co może utrudniać trawienie.
Białka te, jak sama nazwa wskazuje, są odpowiednie dla wegetarian i wegan. Są to zatem produkty w 100% pochodzenia roślinnego. Białka roślinne pochodzą na przykład z komosy ryżowej, gryki, soi, ale także grochu i konopi.
Białka roślinne mają jednak tę wadę, że mogą zawierać mniej aminokwasów niż białka zwierzęce.
1. miejsce
True Whey
True Whey to jedna z najpopularniejszych odżywek białkowych, bazowana na koncentracie białka serwatkowego. Dzięki swojemu składowi i właściwościom pomaga zachować masę mięśniową i przyczynia się do wzrostu mięśni. Jest łatwostrawne oraz zawiera optymalny stosunek wszystkich niezbędnych aminokwasów w tym BCAA a także leucyny. Białk True Whey jest polecane przede wszystkim osobom uprawiającym sporty siłowe – kulturyści, crossfiterzy, osoby podnoszące ciężary itp.
Dostępne smaki to:
czekoladowy,
czekoladowo-kokosowy,
czekoladowo-orzechowy,
czekoladowy smak Stewii,
truskawkowy,
Strawberry Stevia,
pistacjowy,
Vanilla Stevia,
bananowy,
waniliowy,
biała czekolada,
bezsmakowy,
White Chocolate Raspberry,
karmelowy,
masło orzechowe,
czekoladowo-wiśniowy,
Cookies & Cream.
Producent zaleca wymieszanie 1 miarki produktu (20 g/30 g) z 200-300ml wody w shakerze i spożywanie 1-3 razy dziennie w zależności od potrzeb.
2. miejsce
Just Whey
Białko Just Whey to białko serwatkowe produkowane z mleka krów karmionych trawą. Just Whey jest białkiem wieloskładnikowym, serwatkowym w postaci proszku. To funkcjonalne połączenie koncentratu, izolatu i hydrolizatu serwatki, co czyni go biodostępnym. Plusem jest też jego lekkostrawność, zawdzięczana dodanemu kompleksowi enzymów trawiennych DigeZyme®. Białko to może pochwalić się 74,8% zawartością białka, co przekłada się na ilość 22,4 g białka. Z tego względu z jego właściwości skorzystają głównie sportowcy i osoby aktywne.
Białko jest dobrze rozpuszczalne, dzięki czemu możesz je wymieszać z wodą lub mlekiem. Przygotowany napój będzie najlepszym wyborem po ćwiczeniach w celu regeneracji.
Just Whey to świetny wybór, jeśli zależy Ci na pobudzeniu wzrostu mięśni, ich ochronie podcza stosowania diety.
Na duży plus zasługuje dodanie do mieszanki korzystnego spektrum aminokwasów.
Dostępne smaki to:
czekoladowy koktajl mleczny,
słony karmel,
bez smaku,
lody waniliowe,
kokos biała czekolada,
blueberry yoghurt.
3. miejsce
Protein 100% Whey Core
Marka Nutrend wprowadza białko serwatkowe, które zawiera aż 73% białka i 16 różnych smaków, więc gdy znudzi Ci się jeden, możesz spróbować innego lub je połączyć.
Jakie smaki oferuje?
ananasowo-kokosowy,
bananowo-truskawkowy,
biała czekolada i kokos,
ciastka z kremem,
czekoladowe brownies,
czekoladowo-kakaowy,
czekoladowo-kokosowy,
czekoladowo-orzechowy,
truskawkowy,
latte z karmelem,
banan i kiwi,
mrożona kawa,
mango wanilia,
malinowy,
pomarańczowy,
waniliowy.
Dzięki technologii Cross-Flow Microfiltration (CFM) białko zachowuje wszystkie biologicznie aktywne składniki. Świetną cechą jest opatentowany surowiec Instant Whey, który zapewnia doskonałą rozpuszczalność białka.
Białko serwatkowe w tym produkcie pochodzi z mleka premium, które spełnia certyfikat Grass Fed. Produkt jest wolny od glutenu i sztucznych barwników.
Jakie jest zalecane dawkowanie? Możesz spożywać 30g maksymalnie 3 razy dziennie. Możesz wymieszać proszek w swoim ulubionym napoju lub zwykłej, niegazowanej wodzie.
2250 g, czyli 75 dawek, kosztuje około 236 zł.
4. miejsce
Protein Instant Whey Pro
Organizm ludzki potrzebuje białka, dlatego że jest ono podstawą wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, a także ważnym elementem budulcowym kości. Instant Whey to wspaniałe źródło białka powstałe z mieszanki koncentratu serwatki i izolatu. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i produkowane z mleka krów żywiących się trawą.
Produkt zawiera 80% białka oraz charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów.
Białko jest odpowiednie również dla wegetarian, a dostępne jest w trzech wariantach smakowych:
czekolada,
wanilia,
słony karmel.
Dawkowanie: spożywaj 1 porcję dziennie, najlepiej po zakończonym treningu. Wymieszaj z 25 g z 150 ml wody lub niskotłuszczowego mleka w blenderze lub shakerze. Możesz dodać mniej lub więcej wody w zależności od upodobań.
5. miejsce
Białko Serwatkowe Gold Standard 100%
Banan śmietana, krówka karmelowa toffi, miętowa czekolada,pyszne truskawki, cookies&cream, podwójna czekolada, bez smaku, lody waniliowe, czy może truskawka biała czekolada? Aż 9 kuszących smaków czeka na Twój wybór!
Białko to składa się z izolatu serwatki, koncentratu białka serwatki i hydrolizowanego izolatu. Zawiera wysoki poziom niezbędnych aminokwasów i enzymów trawiennych, które wspomagają nasze trawienie.
Ponadto produkt zawiera również 4000 mg glutaminy i prekursorów glutaminy oraz ponad 5000 mg BCAA w jednej porcji.
Dawkuj mieszając 30 g w 150 – 250 ml wody do 3 razy dziennie.
Cena za 2250 g to około 316 złotych.
6. miejsce
Performance Protein
Wyjątkowy, jedyny i niepowtarzalny – taki jest Performance protein. Jego unikatowy skład to przełomowe połączenie wysokiej jakości natywnego białka serwatkowego z hydrolizowanym kolagenem typu I i II, siarą i olejem kokosowym. Białko natywne to nic innego jak białko najczystszej postaci, pozyskiwane na zimno ze świeżego mleka. Proteina, dzięki swojej czystości jest nieporównywalna z żadnym innym produktem dostępnym na rynku.
W jednej porcji znajdziesz:
22 g białka natywnego
9 g hydrolizowanego kolagenu0,
8 g siary standaryzowanej0,
35 g oleju kokosowego
Dawkowanie: 35 g proszku wymieszaj z 200 ml wody. Możesz użyć mniejszej lub większej ilości wody w zależności od upodobań.
7. miejsce
Serwatka Critical
Serwatka od Applied Nutrition to wieloskładnikowe białko, którego bazą jest ultrafiltrowany koncentrat serwatki, izolatu oraz hydrolizatu. W jednej porcji znajduje się 21 g białka wspomagającego wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Produkt jest szybko i łatwostrawny i polecany jest szczególnie po treningu w celu szybkiej regeneracji tkanki mięśniowej.
Dostępne smaki to:
czekoladowy koktajl mleczny,
sernik cytrynowy,
szejk truskawkowy,
lody waniliowe,
malina biała czekolada,
milkshake bananowy.
Producent zaleca wymieszanie dwóch miarek, czyli 30 g białka z 250-500ml wody lub mleka w shakerze.
8. miejsce
Whey Protein 80
Whey Protein 80 to niezdenaturowany koncentrat serwatki, a to oznacza, że mamy do czynienia z najwyższej jakości białkiem. Pozyskuje się go z mleka krów z wolnego wybiegu żywiących się trawą. Whey Protein 80 wyróżnia się wysoką zawartością białka w jednej porcji. Co ważne produkt nie zawiera GMO, oleju palmowego ani glutenu! Producent oferuje wiele wspaniałych smaków takich jak:
bananowy,
bez smaku,
lody waniliowe,
ciasto z kremem,
karmelowe latte,
czekoladowo-kokosowy,
ciasto wiśniowe,
czekolada,
czekoladowo-miętowe
brownie,
milionaire’s shortbread,
solony karmel,
krem truskawkowy,
truskawka i biała czekolada,
lody waniliowe,
malina.
Zaleca się wymieszanie 25g białka (1 miarka) z 150-225 ml wody lub mleka w szejkerze i natychmiastowe spożycie.
9. miejsce
Nitro-Tech Performance
Nitro-Tech Performance to białko serwatkowe zawierające aż 30 gram białka na porcję. Jego bazowy skład to izolat serwatki, ultrafiltrowany koncentrat serwatki oraz hydrolizowany izolat serwatki. Zawiera również 3 g monohydratu kreatyny, który zwiększa wydolność fizyczną przy obciążeniu organizmu podczas wykonywania krótkich, ale bardzo intensywnych ćwiczeń.
Dostępne są 4 warianty smakowe:
cookies & cream,
czekolada mleczna,
truskawka,
wanilia.
Zaleca się wymieszanie 1 porcji (1 miarka) z 200 ml zimnej wody lub odtłuszczonego mleka. Należy spożywać 2 do 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami i po treningu.
10. miejsce
Protein Whey Ghost
Białko Whey Ghost to najwyższej jakości wieloskładnikowe białko serwatkowe z wysoce skutecznymi enzymami, wspierającymi m.in. lepsze wchłanianie makroskładników odżywczych. Jedna dawka zawiera 25 g białka, które wspomaga wzrost mięśni i ich utrzymanie, a także regenerację po treningu. Plusem jest jego łatwostrawność i zawartość enzymów trawiennych.
Dostępne jest 5 wersji smakowych:
Cereal milk,
Peanut Butter Cereal Milk,
Coffee Ice Cream,
Milk chocolate,
owocowe mleko zbożowe.
Zalecane jest wymieszać 1 miarkę (35 g) białka w 200-300 ml wody.
Na zakończenie
Białko serwatkowe jest doskonałym wyborem dla uzyskania złożonych białek, w tym niezbędnych kwasów tłuszczowych i enzymów trawiennych. Możesz wybierać spośród wielu smaków i zdecydować się na ten, który najbardziej Ci odpowiada.
Przydatne linki ✓wiarygodne:
[1] Wikipedie (PL): Białka
[2] Healthline (ENG): Whey Protein 101: The Ultimate Beginner's Guide
[3] PubMed Central (ENG): Whey protein supplementation and its potentially adverse effects on health: a systematic review
[4] PubMed Central (ENG): Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study