Proteiny to całkowicie naturalna substancja – białko. Nasz organizm potrzebuje go do wszystkiego, co związane ze wzrostem mięśni, regeneracją i ogólnym zdrowym ciałem. Czym jest białko, do czego służy, jakie białko wybrać i jakie są jego rodzaje?
Białko Serwatkowe Just Whey
Białko Whey Gold Standard 100%
Protein 100% Whey - Nutrend
Dziesięć najlepszych odżywek białkowych
- Białko Serwatkowe Just Whey
- Białko Whey Gold Standard 100%
- Protein 100% Whey – Nutrend
- Instant whey pro reflex
- Białko kazeina micelarna
- Białko z Kazeiny Micelarnej – Applied Nutrition
- BIO Białko Wegańskie VanaVita
- Performance protein
- Białko Pochodzenia Roślinnego Reflex Nutrition
- Dietetyczne białko wegańskie – The Protein Works
Czym jest białko?
Nawet jeśli nie jesteś zapalonym sportowcem, prawdopodobnie słyszałeś o białku lub napojach proteinowych. Czym więc są białka? Mówiąc najprościej: proteiny to białka ( proteiny w języku angielskim oznaczają białko, więc jest to synonim). Jest jednym z trzech makroskładników, z których składa się nasze pożywienie (białko, węglowodany i tłuszcz).
Białka, czyli proteiny, to naturalne substancje, w które naturalnie obfituje nasz organizm. Te, które można uzyskać w formie proszku, są zwykle wytwarzane w zdrowy sposób z mleka, jaj, a nawet roślin strączkowych i innych pokarmów zawierających białko.
Białka są składnikami budulcowymi. Są one podstawą absolutnie wszystkiego w organizmie i są szczególnie ważne w sporcie. Ponieważ białka nie są przechowywane w rezerwach, konieczne jest zewnętrzne i regularne dostarczanie ich do organizmu w jakiejkolwiek formie, zwłaszcza jeśli uprawiasz sport.
Białko przyjmujemy codziennie – poprzez naszą dietę. Jeśli jednak uprawiasz sport, musisz przyjmować go więcej. I właśnie z tego powodu ludzie kupują białko w różnych formach.
Funkcje białek
Białka redukują i chronią mięśnie, skórę czy kości. Jeśli twoim celem jest utrata wagi lub nabranie mięśni, nie mów „nie” białku. Białko jest obrońcą twojego mięsa i mięśni, a nie tłuszczu. Istnieje nawet wiele odmian białka, do różnych celów. Zajmiemy się tym tematem nieco później. Dodatkowo proteiny, jako białko, dają organizmowi uczucie sytości, więc na dłuższą metę nie odczuwasz tak często głodu i nie przejadasz się niepotrzebnie.
Białko jest absolutnie niezbędne do wzrostu mięśni. Włókna mięśniowe składają się z białka, więc jeśli chcemy, aby nasze mięśnie rosły, musimy dostarczyć im substancji, która pozwoli im się rozbudować i odżywi je – białka.
Białko jest również potrzebne do odbudowy mięśni i ogólnej regeneracji organizmu, zwłaszcza w sporcie i treningu siłowym, gdzie tak naprawdę niszczymy nasze włókna mięśniowe – ważne jest, abyśmy je odpowiednio zregenerowali, a w efekcie stali się silniejsi i więksi. I to właśnie białka znajdujące się w mięśniach i mięsie ułatwiają naszemu organizmowi regenerację. Tym czymś jest właśnie białko. Zasada ta dotyczy zarówno sportów siłowych, jak i wytrzymałościowych, w obu przypadkach chodzi o każdy nakład energii.
Ponadto białko służy również uczuciu sytości – białko bardzo dobrze nas syci, dzięki czemu nie podjadamy potem tak dużo i nie kończymy smakołyków, na które tak naprawdę nie mamy ochoty. Jest to oczywiście związane ze wspomaganiem odchudzania.
I wreszcie, gdy już mamy masę mięśniową, białko służy do jej utrzymania. Gdybyśmy nie jedli wystarczająco dużo białka, nasze mięśnie nie miałyby wystarczającego odżywienia i nie pozostałyby tak piękne i duże. Niestety, nasze ciała nie działają w taki sposób, że gdy już zyskamy mięśnie, to zostają one z nami na zawsze. Musimy o nie dbać i dostarczać im składników odżywczych.
Podsumowując – białko jest związane z niemal wszystkim, co ma związek z masą mięśniową, jej wzrostem, regeneracją, utrzymaniem i tak dalej. Dlatego jeśli zależy nam na pięknych i silnych mięśniach, dużej wytrzymałości, szybkim metabolizmie i wynikach z uprawiania sportu czy treningu siłowego, powinniśmy włączyć białko do naszej diety.
Jak wybrać białko wysokiej jakości?
Na początek musimy powiedzieć, że etykieta „najlepsze białko” jest nieco myląca. Są białka, które są lepsze, białka, które są gorsze i białka, które powinniśmy wybierać. Jednak każde białko ma inny skład nadający się do innego celu. Na przykład „najlepszym białkiem” po wysiłku będzie białko serwatkowe, a białkiem najlepiej nadającym się na noc będzie kazeina.
Ale zasadniczo staraj się wybrać dobrej jakości białko ze wszystkimi kompletnymi aminokwasami. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że dostarczasz do organizmu wszystkie niezbędne substancje. O ile nie masz nietolerancji laktozy lub unikasz produktów zwierzęcych, białko serwatkowe może być rozsądniejszym wyborem na początek. Są to jedne z najwyższej jakości białek, a producentów jest dziesiątki. Można też kupić dwa rodzaje białka, jedno na dzień i sport, a drugie na noc. W takim przypadku serwatka jest prawdopodobnie najlepszym wyborem na dzień, a kazeina na noc. Dowiesz się więcej poniżej.
Białko powinno stanowić co najmniej 50% Twojej diety. Jest to osiągane przez standardowe diety sportowe. Jednakże, jeśli jesz 3 – 5 regularnych, podstawowych posiłków dziennie i dodatkowo uprawiasz sport, często nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości białka. Podczas budowania mięśni warto dodać do swojej diety białko w proszku.
Na czym polega podział białek?
Większość dzieli się ze względu na to, z jakiego białka są zrobione, a następnie ze względu na to, jaki procent samego białka znajduje się w mieszance. Jest to związane z tym, jak przyswajalne jest białko i czy zawiera pełne spektrum aminokwasów, czy też brakuje w nim niektórych składników (oczywiście pełne spektrum jest lepszej jakości). Innymi czynnikami przy wyborze białka mogą być indywidualne wymagania, takie jak dodatki czy smaki białka, wielkość opakowania, cena, marka i tym podobne.
Rodzaje białek
Białko serwatkowe pochodzi z mleka. Jest to masa, która oddziela się od skrzepu podczas procesu produkcji sera. Ma wysoką zawartość białka, ale zawiera również laktozę, cukier mleczny, z którego trawieniem wiele osób ma problemy.
Podczas gdy koncentrat serwatki zawiera pewną ilość laktozy, izolat zawiera jej bardzo mało, ponieważ większość tego cukru mlecznego jest tracona podczas przetwarzania.
Są to najwygodniejsze i najwyższej jakości opcje białkowe, ponieważ ich absorpcja jest wysoka, a czas wchłaniania stosunkowo krótki. Oznacza to, że białko dociera do mięśni bardzo szybko po spożyciu, mięśnie są szybko odżywione i większość spożytego białka zostaje wykorzystana. Dlatego też gorąco polecamy białko serwatkowe. Serwatka trawi się szybko i jest bogata w aminokwasy rozgałęzione (BCAA). Leucyna, jeden z tych BCAA, odgrywa na przykład główną rolę we wspieraniu wzrostu mięśni i regeneracji po ćwiczeniach oporowych i wytrzymałościowych.
Ponieważ pochodzą one z mleka, zawierają laktozę. Są to białka, które są przydatne rano i przed lub po treningu ze względu na długość wchłaniania.
Koncentrat białka serwatkowego (WPC)
Jest to najtańsze białko mleka i prawdopodobnie najczęściej stosowane, ze względu na swoją skuteczność i szybkość, ale także dobry smak. Jego czas wchłaniania wynosi zazwyczaj około 2-3 godzin i zawiera najwięcej węglowodanów i tłuszczów z grupy, dzięki czemu ma słodki i dobry smak.
Często można spotkać to białko pod oznaczeniem WPC (koncentrat białka serwatkowego). Serwatka jest suszona w wysokiej temperaturze, co usuwa część laktozy i tłuszczów.
Białko to jest często dodawane do różnych preparatów białkowych i dodatków. Jest najtańsze z grupy białek serwatkowych i jest białkiem wysokiej jakości.
Zwykle powinno zawierać około 70% białka.
Izolat białka serwatkowego (WPI)
Drugi z tej grupy, jego czas wchłaniania jest nieco krótszy, około 1-2 godzin – dlatego preferowany jest zaraz po uprawianiu sportu – organizm może go szybciej wchłonąć i przetworzyć. Smak też jest dobry, a cena raczej wyższa niż koncentratu, jednak zawiera mniej węglowodanów, tłuszczu i laktozy.
Białko to nazywane jest WPI (whey protein isolate). Produkowane jest metodą izolacji – stąd izolat.
Zazwyczaj zawierają one około 80-90% białka.
Hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
Zawiera minimalne ilości tłuszczu i węglowodanów. Jest najdroższy i nie smakuje tak dobrze jak np. koncentrat, ale jego efekty należą do najlepszych. Białko to często określane jest mianem „najlepszego białka”.
Doskonale nadaje się do potreningowego uzupełniania białka. Czas wchłaniania wynosi poniżej jednej godziny – jest więc najszybsze i najkorzystniejsze.
Zawartość białka wynosi często około 90%. Powstaje z izolatu serwatki na drodze hydrolizy i nosi nazwę WPH (whey protein hydrolysate).
Podobnie jak serwatka, kazeina jest białkiem występującym w mleku i jest często określana jako białko nocne, ponieważ zawiera białka, które mają dłuższy czas wchłaniania (około 6 godzin). Kazeina jest trawiona i wchłaniana znacznie wolniej niż białko serwatkowe. Kiedy wchodzi w interakcję z kwasem żołądkowym, ma tendencję do tworzenia „żelu” i tym samym spowalnia opróżnianie żołądka. Spowalnia również wchłanianie aminokwasów. Rezultatem jest stopniowa i stała ekspozycja mięśni na aminokwasy, co zmniejsza tempo rozpadu białek mięśniowych. Kazeina jest zalecana do przyjmowania w nocy, ponieważ pozwala organizmowi na przyjmowanie białka przez całą noc podczas snu. Kazeina jest rozkładana na poszczególne aminokwasy i stopniowo dostarcza je do organizmu. Dzięki temu organizm jest stale odżywiany i regenerowany przez cały okres snu. Badania sugerują również, że kazeina jest bardziej skuteczna w zwiększaniu masy i siły mięśniowej niż białko sojowe i pszeniczne – ale mniej niż białko serwatkowe.
Jaja są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka. Spośród wszystkich popularnych pokarmów, mają jeden z najwyższych wyników pod względem jakości i strawności białka. Jaja są również jednym z najlepszych pokarmów zmniejszających apetyt i wspomagających sytość. Jednak proszki białkowe z jaj są zwykle wykonane z białek jaj, a nie całych jaj. Chociaż jakość białka pozostaje doskonała, możemy zauważyć lekką zmianę na gorsze, ponieważ żółtka zostały usunięte. Podobnie jak większość innych produktów zwierzęcych, jajka są doskonałym źródłem białka. Dostarczają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których Twój organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a co więcej, białko jajeczne jest na bliskim drugim miejscu (po serwatce) jako najwyższe źródło leucyny, BCAA, które odgrywa największą rolę w zdrowiu mięśni. Białko jajka może być dobrym wyborem dla osób z alergią na nabiał i laktozę.
Izolat białka wołowego posiada profil aminokwasowy, który bez problemu można porównać do standardowego białka serwatkowego. W skrócie jednak, białko wołowe jest nieco „gorsze” od białka serwatkowego. Ma dłuższy czas wchłaniania, co może nieco zmniejszyć efektywność białka po wysiłku, a także ma niższą zawartość leucyny w porównaniu do białka serwatkowego. Na koniec, choć to stwierdzenie jest subiektywne, białko serwatkowe smakuje lepiej i jest łatwiejsze do wymieszania według wielu osób. Ogólnie jednak jest to zdecydowanie świetna alternatywa dla białka serwatkowego, na przykład dla kogoś, kto nie toleruje laktozy.
Białko grochu w proszku jest szczególnie popularne wśród wegetarian, wegan i osób z alergią lub wrażliwością na nabiał lub jaja. Jest ono wytwarzane z żółtego grochu, rośliny strączkowej o wysokiej zawartości błonnika, która może pochwalić się prawie wszystkimi niezbędnymi aminokwasami (z wyjątkiem jednego). Białko grochu jest również szczególnie bogate w BCAA. Badanie wykazało, że białko grochu jest wchłaniane wolniej niż białko serwatki, ale szybciej niż kazeina. Chociaż białko grochu wydaje się być obiecującą opcją, potrzebne są lepsze badania, aby potwierdzić wyniki. Mimo to, białko grochu można polecić każdemu, kto nie czuje się komfortowo ze spożywaniem białka zwierzęcego.
Białko konopne w proszku to kolejny ziołowy suplement, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Chociaż konopie są związane z marihuaną, białko zawiera tylko śladowe ilości psychoaktywnego składnika THC, co oznacza, że nie mamy się czym martwić. Konopie są bogate w korzystne kwasy tłuszczowe omega-3 i kilka niezbędnych aminokwasów. Nie jest jednak uważana za kompletne białko, ponieważ ma bardzo niski poziom aminokwasów lizyny i leucyny. Chociaż do tej pory jest bardzo mało badań nad białkiem konopnym, może być ono stosowane jako alternatywa dla tych wymienionych powyżej.
Istnieje bardzo wiele innych białek pochodzenia roślinnego. Białka te nie są tak skuteczne jak białka serwatkowe, ale są tańsze i są to białka wegańskie. Należą do nich białka sojowe, ryżowe i wiele innych. Niektóre sproszkowane białka zawierają również mieszankę źródeł roślinnych, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białka roślinne mają czasem tendencję do wolniejszego trawienia niż białka zwierzęce. Choć dla wielu osób nie stanowi to problemu, może ograniczać aminokwasy, które organizm może przetworzyć bezpośrednio po ćwiczeniach. Jeśli więc nie masz nic przeciwko produktom zwierzęcym, lepiej sięgnij po serwatkę lub jajka.
Pytania i odpowiedzi
Na wielu białkach możemy zobaczyć napisy 100% WHEY PROTEIN i tym podobne. To nie nauka – WHEY oznacza, że jest to białko serwatkowe. „Whey” w rzeczywistości oznacza „serwatkę” w języku angielskim. Więc jest to właściwie tylko inna nazwa. Między innymi wiąże się z tym, że białko WHEY zawiera pełne spektrum aminokwasów, czyli wszystkie dziewięć aminokwasów – co jest cechą charakterystyczną serwatki.
Jeśli nie masz wystarczającej ilości pieniędzy, a może właśnie teraz oszczędzasz, to możesz kupić białko, które ma w sobie po trochu wszystkiego, co jest tańsze od białek specjalistycznych. Trzeba tylko liczyć się z tym, że skuteczność nie będzie stuprocentowa.
Białko rano lub o każdej porze dnia
Rano najbardziej odpowiednie jest białko wieloskładnikowe (zawierające więcej niż jeden rodzaj białka), białko mieszane, a może koncentrat lub izolat serwatki. Są to białka, które nie są wchłaniane natychmiast, ale nie są też wchłaniane przez wiele godzin. Dzięki temu stopniowo wypełnia organizm białkiem, a mięśnie aminokwasami, ale nie niepotrzebnie szybko lub wolno.
Białko po ćwiczeniach
Zaraz po zakończeniu ćwiczeń nasz organizm musi jak najszybciej uzupełnić aminokwasy, aby mógł zacząć się skutecznie regenerować. Dlatego też należałoby sięgnąć po białko, które jest jak najlepiej przyswajalne zaraz po ćwiczeniach. Takim białkiem jest na przykład hydrolizat serwatki lub 100% serwatka (oznaczenie białek, które zawierają tylko mleko, białko serwatkowe i żadne inne).
Białko na noc
O białku na noc wspominaliśmy już wyżej. Kazeina micelarna to najlepsza opcja na noc. Jej czas wchłaniania jest bardzo długi, a więc aminokwasy będą dostawały się do Twoich mięśni przez całą noc i całą noc będziesz się pięknie regenerował.
W przypadku, gdy jesteś mężczyzną, aktywnie ćwiczącym, chcesz być silniejszy i nabrać masy mięśniowej, zaleca się przyjmowanie 2 gramów na 1 kilogram masy ciała dziennie. Dla mężczyzny, który waży 80 kilogramów, dawka ta wynosi około 160 gramów.
Jeśli jesteś kobietą i również ćwiczysz, aby nabrać mięśni i być silniejszą, zaleca się przyjmowanie 1,5 – 1,6 grama białka na 1 kilogram masy ciała dziennie. Więc jeśli ważysz 65 kilogramów, to jest to 90 – 110 gramów białka.
Obserwuj również spożycie białka z diety. Być może dla wszystkich, którzy chcą przybrać na masie mięśniowej, wskazane jest uzupełnienie diety o odżywki białkowe, ale białko w dużych ilościach przyjmujesz również w diecie, więc zastanów się, ile białka wypijasz w napojach białkowych. Jeśli przesadzisz ze spożyciem białka, nic Ci się nie stanie, nie możesz go przedawkować, ale nie będziesz się czuł najlepiej. Może to spowodować rozstrój żołądka, mdłości i tym podobne.
Pojedyncze dawki proszków białkowych to około 15 – 40 gramów. Więc zdecydowanie nie dawaj sobie, powiedzmy, 150 gramów białka na raz.
Od razu na wstępie: nie, po białku nie przybiera się na wadze. Przynajmniej nie rutynowo i nie w dużym stopniu.
Dlaczego tak jest: u podstaw jest to bardzo proste. Zadaj sobie pytanie, co sprawia, że organizm przybiera na wadze. Większość przyrostu masy pochodzi z węglowodanów (konkretnie szybkich cukrów). Węglowodany w większości są zamieniane przez organizm na tłuszcz. Potem oczywiście z tłuszczów i kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych niskiej jakości, a na końcu organizm przybiera na wadze z białka.
Dzieje się tak dlatego, że przekształcanie białka w tłuszcz nie jest tak łatwe ani tak wygodne dla organizmu jak przekształcanie węglowodanów w tłuszcz.
1. miejsce
Białko Serwatkowe Just Whey
Białko Just Whey jest białkiem wieloskładnikowym, serwatkowym w postaci proszku. To funkcjonalne połączenie koncentratu, izolatu i hydrolizatu serwatki, co czyni go biodostępnym. Plusem jest też jego lekkostrawność, zawdzięczana dodanemu kompelksowi enzymów trawiennych. Białko to może pochwalić się 74,8% zawartością białka, co przekłada się na ilość 22,4 g białka. Z tego względu z jego właściwości skorzystają głównie sportowcy i osoby aktywne.
Białko jest dobrze rozpuszczalne , dzięki czemu możesz je wymieszać z wodą lub mlekiem. Przygotowany napój będzie najlepszym wyborem po ćwiczeniach w celu regeneracji.
Just Whey to świetny wybór, jeśli zależy Ci na pobudzeniu wzrostu mięśni i ich ochronie podczas stosowania diety.
Dostępne smaki to:
- czekoladowy koktajl mleczny
- lody waniliowe
- biała czekolada i kokos
- solony karmel
- bezsmakowy
- jogurtowo-jagodowy
2. miejsce
Białko Whey Gold Standard 100%
Białko serwatkowe Whey Gold standard to jedno z najlepiej sprzedających się białek na świecie. Ta unikalna mieszanka różnych białek serwatkowych pomoże utrzymywać masę mięśniową i zadba o Twoje kości.
Doceniają to sportowcy, którzy spożywają białko po przeprowadzonym treningu dla wzmocnienia regeneracji tkanki mięśniowej.
Nagrodzone licznymi wyróżnieniami białko gwarantuje Ci wysoką jakość produktu, niezależnie od tego, jaki jest Twój cel. Gold Standard oferuje białka o różnych wariantach smakowych o niskiej zawartości cukru.
Dostępne smaki:
- podwójna czekolada
- lody waniliowe
- truskawka
- czekolada mleczna
- waniliowy krem francuski
- ciasteczko ze śmietaną
- krem bananowy
- masło orzechowe i czekolada
- czekolada i mięta
- biała czekolada i malina
- czekolada i orzech laskowy
- biała czekolada
- krówka karmelowa
- bezsmakowy.
3. miejsce
Protein 100% Whey - Nutrend
Marka Nutrend wprowadza białko serwatkowe, które zawiera aż 73% białka i 16 różnych smaków, więc gdy znudzi Ci się jeden, możesz spróbować innego lub je połączyć.
Jakie smaki oferuje?
- Banan / Truskawka
- Wanilia
- Czekolada
- Biała czekolada
- Kokosowy
- Truskawka
- Kawa mrożona
- Czekolada / Kakao
- Ananas / Kokos
- Czekolada / Kokos
- Pomarańczowa
- Ciasteczka z kremem
- Czekolada / Orzech laskowy
- Czekoladowe brownies
- Mango / Wanilia
- Malina
- Karmelowe latte
- Kiwi / Banan
Dzięki technologii Cross-Flow Microfiltration (CFM) białko zachowuje wszystkie biologicznie aktywne składniki. Świetną cechą jest opatentowany surowiec Instant Whey, który zapewnia doskonałą rozpuszczalność białka.
Białko serwatkowe w tym produkcie pochodzi z mleka premium, które spełnia certyfikat Grass Fed. Produkt jest wolny od glutenu i sztucznych barwników.
Jakie jest zalecane dawkowanie? Możesz spożywać 30g maksymalnie 3 razy dziennie. Możesz wymieszać proszek w swoim ulubionym napoju lub zwykłej, niegazowanej wodzie.
2250 g, czyli 75 dawek, kosztuje około 236 zł.
4. miejsce
Instant whey pro reflex
Instant Whey to wspaniałe źródło białka powstałe z mieszanki koncentratu serwatki i izolatu. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i produkowane z mleka krów żywiących się trawą.
Produkt zawiera 80% białka oraz charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów.
Białko jest odpowiednie również dla wegetarian, a dostępne jest w trzech wariantach smakowych:
- Czekolada
- Truskawka malina
- Słony karmel
Dawkowanie: spożywaj 1 porcję dziennie, najlepiej po zakończonym treningu. Wymieszaj z 25 g z 150 ml wody lub niskotłuszczowego mleka w blenderze lub shakerze. Możesz dodać mniej lub więcej wody w zależności od upodobań.
5. miejsce
Białko kazeina micelarna
Kazeina micelarna to białko wolno wchłaniane przez organizm o średnim przyswajaniu 6g na godzinę, co czyni go tzw. nocnym białkiem nocnym. Może z powodzeniem zastąpić takie produkty jak twarożek.
Wolne tempo oznacza, że białko uwalniane jest w organizmie stopniowo, dzięi czemu z łatwością wspomożesz anabolizm, czyli wzrost mięśni.
Dostępne warianty smakowe – czekoladowy i waniliowy.
Rekomenduje się stosować 1 miarkę 25g, wymieszaną z 250 ml – 300 ml wody. Spożywaj 1-2 razy dziennie, najlepiej przed snem.
6. miejsce
Białko z Kazeiny Micelarnej - Applied Nutrition
Kazeina micelarna Applied Nutrition to kolejna propozycja w naszym zestawieniu. Zawiera 25 g białka w jednej porcji o smaku truskawek ze śmietaną. Również ona należy do białek wolno wchłanianych, czyli nocnych.
Produkt ten zawiera również aminokwasy endogenne, które są niezbędne w produkcji białek. Organizm nie jest w stanie sam wytwarzać, dlatego muszą być uzupełniane na bieżąco.
Zalety białka z kazeiny:
- zawiera 25 g białka
- wspiera rozwój masy mięśniowej i jej utrzymanie
- zawiera niską zawartość węglowodanów
- aminokwasy i białka są stopniowo wchłaniane przez organizm
Zalecane stosowanie: 2 miarki (30 g) wymieszaj z wodą lub mlekiem (500 ml) i dobrze wstrząśnij.
7. miejsce
BIO Białko Wegańskie VanaVita
Bio Vegan Protein to jak sama nazwa wskazuje białko pochodzenia roślinnego. jest to mieszanka składników organicznych, które dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów bez dodatków substancji pochodzenia zwierzęcego. Białko to nie zawiera żadnych emulgatorów, alergenów ani laktozy.
Jedna dawka zawiera do 16 g białka i minimum węglowodanów oraz tłuszczy. Dzięki składowi są łatwo rozpuszczalne, lekkostrawne i pyszne.
Dostępne są dwa smaki: czekoladowo-jagodowy oraz bananowo-truskawkowy.
Zaleca się wymieszanie dziennej dawki 30 g w 150-200 ml wody.
8. miejsce
Performance protein
Następnym produktem na naszej liście wartym uwagi jest Performance protein. Jego skład to przełomowe połączenie wysokiej jakości natywnego białka serwatkowego z hydrolizowanym kolagenem typu I i II, siarą i olejem kokosowym. Proteina, dzięki swojej czystości jest nieporównywalna z żadnym innym produktem dostępnym na rynku.
W jednej porcji znajdziesz:
- 22 g białka natywnego
- 9 g hydrolizowanego kolagenu
- 0,8 g siary standaryzowanej
- 0,35 g oleju kokosowego
Dawkowanie: 35 g proszku wymieszaj z 200 ml wody. Możesz użyć mniejszej lub większej ilości wody w zależności od upodobań.
9. miejsce
Białko Pochodzenia Roślinnego Reflex Nutrition
Plant-based Protein to białko pochodzenia roślinnego, zawierające trzy różne białka wysokiej jakości, tj. izolat białka grochu, białko brązowego ryżu i białko dyniowe. Zawiera również witaminę B12, która zapobiega zmęczeniu i wspomaga poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zalety Białka Pochodzenia Roślinnego:
- zawartość 3 białek wysokiej jakości
- zawartość 21 g białka w jednej porcji
- zawartość wszystkich 9 egzogennych aminokwasów
- odpowiednie dla wegan i wegetarian
- opakowanie nadające się do recyklingu
- brak zawartości soi
Spożywaj 1 porcję dziennie (30g) wymieszaną z 300 ml wody lub napoju roślinnego.
10. miejsce
Dietetyczne białko wegańskie - The Protein Works
Dietetyczne Białko Wegańskie to już ostatnia z pozycji. Skład zadowala wysoką jakością białek, pochodzących z naturalnych źródeł, a w jednej dawce otrzymasz aż 23 g białka oraz minimalna ilość cukru i tłuszczu. Oprócz tego produkt wspierany jest ekstraktem z zielonej herbaty, acetylo L-karnityną, a także Garcinia Cambodia.
Na rynku dostępne są trzy smaki:
- belgijska czekoladowa mocha
- czekoladowy jedwab
- krem waniliowy
Dawkowanie: dodaj 1 miarkę 30 g do wody lub napoju roślinnego i wymieszaj w shakerze.
Przydatne linki ✓wiarygodne:
[1] Wikipedia (PL): Białka
[2] Healthline (ENG): Protein Intake — How Much Protein Should You Eat per Day?
[3] PubMed Central (ENG): The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review
[4] PubMed Central (ENG): Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit