Jakie są produkty bez węglowodanów – dieta bez węglowodanów

Podsumowanie: Węglowodany[4] są ostatnimi czasy spożywane w nadmiernych ilościach. I niestety może to powodować problemy takie jak otyłość, cukrzyca,[12][13][14] ale także uzależnienie,[11] a nawet takie choroby jak choroby serca czy hiperglikemia.[17]

  • Jeśli chcesz przestać jeść węglowodany, chciałabym Ci polecić najlepszą dietę bez węglowodanów – Mix&Slim, która zajęła pierwsze miejsce w naszym porównaniu diet keto.

Przejście na dietę bez węglowodanów może być początkowo nieco trudne, a Mix&Slim może po prostu ułatwić to zadanie.

Czego jeszcze dowiesz się z artykułu? Na przykład gdzie znajdziemy węglowodany i jakie produkty je zawierają. Mam dla Ciebie również listę 44 produktów bez węglowodanów i 44 produktów, których należy unikać. Dodatkowo porozmawiamy o tym, czy lepsza jest dieta bez węglowodanów, czy bez tłuszczu. Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj dalej.

Najlepsza dieta bez węglowodanów
Zwycięzca porównania diet bezwęglowodanowych

Węglowodany są jednym z makroskładników odżywczych[1] i w pewnych ilościach są obecne w prawie wszystkich produktach spożywczych.[2] Czy węglowodany są zdrowe i jak się mają do odchudzania? Gdzie węglowodany są obecne, a gdzie nie?
Czy istnieje dieta, która nie zawiera węglowodanów? Czy w ogóle możliwa jest dieta bez węglowodanów?

Czym są węglowodany?

Węglowodany są jednym z makroskładników występujących w naszej diecie[1] i są obecne w pewnej ilości w prawie wszystkich produktach spożywczych.[2] Pozostałe dwa makroskładniki to tłuszcze i białka. Wszystkie pokarmy, które spożywamy, składają się z kombinacji tych trzech substancji.[3] Węglowodany to cukry i skrobia[4] i są naszym największym źródłem energii, nasz organizm intensywnie je wykorzystuje i większość z nas spożywa je każdego dnia. Jednak wiele osób nie ma pojęcia, które węglowodany są dobre, a które nie i ile powinniśmy ich spożywać. Prawda jest taka, że wiele węglowodanów powoduje tycie.[5] Są to głównie szybkie lub rafinowane cukry czy przetworzone węglowodany. Zwykle węglowodany powinny stanowić 50-60% naszego dziennego spożycia, czyli większość.

Węglowodany pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.[4]

  • Prawdopodobnie najważniejszym zadaniem węglowodanów jest produkcja glukozy – największego źródła energii dla naszego organizmu.[6] Glukoza jest cukrem, który nasz organizm wykorzystuje do wielu czynności (funkcjonowania mózgu, narządów, wzrostu mięśni itp.). Jest to zatem największe źródło naszej energii.
  • Ponadto węglowodany mogą służyć do nasycenia naszego organizmu, zapobiegając w ten sposób przejadaniu się. Niektóre rodzaje węglowodanów (polisacharydy i błonnik)[7] są trawione przez bardzo długi czas, dzięki czemu nasz organizm nie jest głodny i nie mamy tendencji do przejadania się. Jednak nie wszystkie węglowodany pełnią tę funkcję. Na przykład szybkie cukry dają organizmowi chwilowy zastrzyk energii, a po krótkim czasie znów czujemy się głodni.[8]
  • Jest to związane z inną funkcją węglowodanów, jaką jest zdolność szybkiego dostarczenia zastrzyku energii.[10] Węglowodany można podzielić na wolne (polisacharydy, węglowodany złożone)[7] i szybkie (monosacharydy, cukry proste).[8][9] I to właśnie prostych i szybkich węglowodanów ludzie obawiają się najbardziej. Dzieje się tak, ponieważ po spożyciu tych substancji są one bardzo szybko przetwarzane, glukoza (cukier) dostaje się do krwiobiegu, a nasz organizm otrzymuje szybki zastrzyk energii. To dlatego niektórzy ludzie czują się pełni energii po zjedzeniu dużej ilości cukru.
  • Jednak funkcja ta może być również korzystna, kiedy nagle zabraknie nam energii (na przykład podczas intensywnej aktywności fizycznej, po jej zakończeniu, lub gdy jesteśmy wyczerpani i potrzebujemy zastrzyku energii, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, górskich wędrówek itp.)
  • Cukier jest również źródłem dobrego samopoczucia i działa na wielu z nas jako antydepresant. Jeśli zmagasz się z uzależnieniem od cukru,[11] może to być również świetny sposób na poprawę nastroju. Jest to więc również przyjemność psychiczna dla naszego organizmu.

Węglowodany mają również wiele negatywów. Mówimy jednak głównie o „złych” węglowodanach, takich jak szybkie cukry i rafinowane węglowodany (węglowodany, z których sztucznie usunięto błonnik).

  • Jedną z głównych wad tych węglowodanów jest ich wpływ na nasze zdrowie. Jak wykazało wiele badań,[12][13][14] rafinowane węglowodany mogą prowadzić do przejadania się, przybierania na wadze i zwiększać ryzyko otyłości lub cukrzycy. Produkty takie jak słodycze, pieczywo, bułki, kajzerki, słone przekąski i wiele innych są wytwarzane w taki sposób, aby były w pewnym stopniu uzależniające – aby smakowały nam aż za bardzo, żebyśmy się nimi objadali.[15][16] Może to prowadzić do przejadania się i przybierania na wadze.
  • Inne negatywne skutki mogą obejmować zwiększenie ryzyka cukrzycy i chorób serca[12][13][14] – biorąc pod uwagę, że cukrzyca ma cukier w nazwie, nic dziwnego, że jego nadmiar nam nie pomaga. Rafinowane węglowodany mogą zwiększać poziom trójglicerydów we krwi, poziom cukru we krwi i powodować insulinooporność. Są to główne czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2.
  • Inne wady obejmują wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do hiperglikemii,[17] uzależnienia od cukru[11] i wielu innych. Podwyższony poziom cukru wiąże się również z osłabieniem odporności, metabolizmu i odpowiedzi komórek na insulinę (co prowadzi do cukrzycy).

Ale być może największym problemem związanym z węglowodanami jest to, że jemy ich po prostu za dużo. Cukry szybkie i rafinowane węglowodany kryją się w wielu pokarmach i produktach, w których często byśmy się ich nie spodziewali. Zalecane dzienne spożycie węglowodanów wynosi 50-60%, ale wielu z nas spożywa ich znacznie więcej.

Czy można odżywiać się bez węglowodanów? Dieta bez węglowodanów

Tak, można odżywiać się bez węglowodanów. Istnieje tak zwana dieta bezwęglowodanowa, która jest również znana jako dieta niskowęglowodanowa lub keto.[18] Polega ona na wyeliminowaniu węglowodanów z diety i zastąpieniu ich białkami i tłuszczami.[19] Dieta ta jest nie tylko zdrowa, ale także świetnie wspomaga odchudzanie. Można wręcz powiedzieć, że dieta bez węglowodanów pozwala bardzo szybko schudnąć.

Działa ona na zasadzie ketozy,[20] która jest naturalnym stanem, w jaki przechodzi organizm po odstawieniu węglowodanów. W ketozie organizm musi znaleźć źródło energii inne niż węglowodany, więc sięga po tłuszcz, a nawet tkankę tłuszczową. Utrata wagi w tym przypadku jest zatem bardzo szybka.[18]

Jeśli chcesz wyeliminować węglowodany z diety, myślę, że dobrym pomysłem jest zacząć od kupnej diety ketonowej, dopóki nie przyzwyczaisz się do tego stylu. Takie gotowe diety mogą pomóc ci wejść w ketozę i ułatwić odchudzanie. Gdy już nauczysz się odżywiać bez węglowodanów, wtedy dobrze jest przejść na własną dietę.

Lista artykułów w temacie: Odchudzanie

✅ 44 produkty bez węglowodanów

  1. Kurczak
  2. Wołowina
  3. Jagnięcina
  4. Jaja
  5. Ryby
  6. Owoce morza
  7. Tuńczyk
  8. Szpinak
  9. Brokuły
  10. Cebula
  11. Pomidory
  12. Kapusta
  13. Kalafior
  14. Bakłażan
  15. Ogórek
  16. Papryka
  17. Grzyby
  18. Inne warzywa (nie wszystkie)
  19. Awokado
  20. Oliwki
  21. Truskawki
  22. Grejpfrut
  23. Niektóre inne owoce
  24. Migdały
  25. Orzechy włoskie
  26. Orzeszki ziemne
  27. Nasiona chia
  28. Inne orzechy i nasiona
  29. Ser
  30. Śmietana
  31. Jogurt naturalny
  32. Jogurt grecki
  33. Serek wiejski
  34. Twaróg
  35. Niektóre inne produkty mleczne
  36. Masło
  37. Oliwa z oliwek
  38. Olej kokosowy
  39. Inne tłuszcze
  40. Woda
  41. Kawa
  42. Herbata
  43. Gorzka czekolada
  44. Zioła i przyprawy

❌ 44 produkty zawierające węglowodany

  1. Pieczywo z białej mąki
  2. Bułki
  3. Chleb z białej mąki
  4. Słodkie pieczywo
  5. Ciemne pieczywo pełnoziarniste
  6. Chleb tostowy
  7. Słodycze
  8. Batony
  9. Herbatniki
  10. Cukry
  11. Miód
  12. Syropy
  13. Mąka pszenna
  14. Mąka orkiszowa
  15. Skrobia
  16. Tortille
  17. Makaron
  18. Makaron ryżowy
  19. Kuskus
  20. Biały ryż
  21. Bułka tarta
  22. Chrupki
  23. Cornflakes
  24. Płatki zbożowe
  25. Batoniki musli
  26. Błyskawiczna owsianka w saszetkach
  27. Płatki kukurydziane
  28. Kasza manna
  29. Ryż na mleku
  30. Płatki owsiane
  31. Większość owoców
  32. Niektóre warzywa
  33. Słone przekąski
  34. Chipsy
  35. Frytki
  36. Rośliny strączkowe (około 20%)
  37. Cola
  38. Lemoniady
  39. Wody mineralne
  40. Wody smakowe
  41. Napoje energetyczne
  42. Mrożone herbaty
  43. Soki
  44. Alkohol

Czy węglowodany powodują tycie?

Zasadniczo tak, węglowodany powodują tycie.[21] Działa to w ten sposób, że po jedzeniu węglowodany zaczynają przekształcać się w glukozę (cukier gronowy), która dostaje się do krwiobiegu i służy jako wspomniane wcześniej źródło energii (co jest konieczne). W momencie, gdy we krwi znajduje się wystarczająca ilość cukru, nadmiar glukozy zaczyna przekształcać się w tkankę tłuszczową. Najgorsze pod tym względem są szybkie cukry. Są one bardzo szybko przekształcane w glukozę i dlatego wiele z nich jest magazynowanych w postaci tłuszczu – nasz organizm po prostu nie potrzebuje zwykle tego jednorazowego zastrzyku energii. Wolne węglowodany są przekształcane dłużej, a tym samym dostarczają glukozę do krwi stopniowo. Są one zatem bardziej akceptowalne podczas diety i odchudzania. Jeśli jednak przesadzimy z ich ilością, zaczną one również odkładać się w postaci tłuszczu. Co więcej, węglowodany nie są jedynym źródłem glukozy. W stanach awaryjnych (gdy odstawimy węglowodany), organizm wytworzy niezbędną ilość glukozy z innych makroskładników.

Najlepsza dieta bez węglowodanów
Zwycięzca porównania diet bezwęglowodanowych

Lepsze węglowodany czy tłuszcze?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy od celu. Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, zalecałbym ograniczenie węglowodanów. Nie mam tu na myśli rozpoczęcia spożywania nadmiaru tłuszczów (chyba że jesteś na specjalnej diecie). Z drugiej strony warto wiedzieć, że tłuszcze nie są głównym powodem, dla którego człowiek nie może schudnąć. Jedynym powodem, dla którego tłuszcze są kojarzone z „przybieraniem na wadze”, jest to, że tłuszcze zawierają aż 9 kilokalorii na 1 gram, podczas gdy 1 gram węglowodanów ma tylko 4 kcal. Nie jedz więc kostki masła dziennie, ale też nie odrzucaj tłuszczów. Te 4 kilokalorie w szybkich cukrach mogą zaszkodzić bardziej niż 9 w tłuszczach. Zwróć raczej uwagę, czy jogurt, który kupujesz, nie zawiera szybkich cukrów, nawet jeśli nie smakuje zbyt słodko. Problemem w odchudzaniu jest często właśnie to, że cukry ukryte są naprawdę wszędzie. Zalecam więc uważne czytanie składów na opakowaniach produktów spożywczych.

Jeśli nie jesteś czegoś pewna lub masz jakieś problemy zdrowotne, lepiej skonsultować się z lekarzem.

Wreszcie

Węglowodany są jednym z makroskładników odżywczych i zwykle należy ich całkowicie unikać. Powinniśmy jednak uważać na to, ile ich przyjmujemy, jak często i, co najważniejsze, powinniśmy wiedzieć, w jakich produktach się ukrywają. Jeśli chcesz schudnąć lub przeprowadzić detoks, rozważ dietę ketonową bez węglowodanów lub dietę niskowęglowodanową. Uważaj zwłaszcza na szybkie cukry i ich ilości. Bardzo uważnie etykiety na produktach spożywczych – często nie masz pojęcia, jakie substancje przyjmujesz. A to źle.

Przydatne linki ✓wiarygodne:

[1] Wikipedia (PL): Węglowodany

[2] Healthline (ENG): A Low-Carb Meal Plan and Menu to Improve Your Health

[3] Healthline (ENG): The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto

[4] PubMed Central (ENG): Low Carbohydrate Diet

[5] PubMed Central (ENG): Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article

Autor artykułu:

Autor artykułu:

Więcej o autorach lub stronie znajdziesz w dziale o nas. Chcesz wiedzieć jak dobieramy produkty?

Gdzie teraz?

Selekcja produktów i tworzenie rankingów to dla nas ważny proces, który wykonujemy dobrze. Produkty przechodzą kilka kontroli, dokładne badania, aw każdym porównaniu biorą udział co najmniej 2 osoby. Dlatego zawsze możesz być pewien niezależności i jakości porównania. Chcesz więcej? Przeczytaj szczegółowy opis tego, jak dobieramy produkty ».