Podsumowanie: Węglowodany[4] są ostatnimi czasy spożywane w nadmiernych ilościach. I niestety może to powodować problemy takie jak otyłość, cukrzyca,[12][13][14] ale także uzależnienie,[11] a nawet takie choroby jak choroby serca czy hiperglikemia.[17]
- Jeśli chcesz przestać jeść węglowodany, chciałabym Ci polecić najlepszą dietę bez węglowodanów – Mix&Slim, która zajęła pierwsze miejsce w naszym porównaniu diet keto.
Przejście na dietę bez węglowodanów może być początkowo nieco trudne, a Mix&Slim może po prostu ułatwić to zadanie.
Czego jeszcze dowiesz się z artykułu? Na przykład gdzie znajdziemy węglowodany i jakie produkty je zawierają. Mam dla Ciebie również listę 44 produktów bez węglowodanów i 44 produktów, których należy unikać. Dodatkowo porozmawiamy o tym, czy lepsza jest dieta bez węglowodanów, czy bez tłuszczu. Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj dalej.
Węglowodany są jednym z makroskładników odżywczych[1] i w pewnych ilościach są obecne w prawie wszystkich produktach spożywczych.[2] Czy węglowodany są zdrowe i jak się mają do odchudzania? Gdzie węglowodany są obecne, a gdzie nie?
Czy istnieje dieta, która nie zawiera węglowodanów? Czy w ogóle możliwa jest dieta bez węglowodanów?
Czym są węglowodany?
Węglowodany są jednym z makroskładników występujących w naszej diecie[1] i są obecne w pewnej ilości w prawie wszystkich produktach spożywczych.[2] Pozostałe dwa makroskładniki to tłuszcze i białka. Wszystkie pokarmy, które spożywamy, składają się z kombinacji tych trzech substancji.[3] Węglowodany to cukry i skrobia[4] i są naszym największym źródłem energii, nasz organizm intensywnie je wykorzystuje i większość z nas spożywa je każdego dnia. Jednak wiele osób nie ma pojęcia, które węglowodany są dobre, a które nie i ile powinniśmy ich spożywać. Prawda jest taka, że wiele węglowodanów powoduje tycie.[5] Są to głównie szybkie lub rafinowane cukry czy przetworzone węglowodany. Zwykle węglowodany powinny stanowić 50-60% naszego dziennego spożycia, czyli większość.
Węglowodany pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.[4]
- Prawdopodobnie najważniejszym zadaniem węglowodanów jest produkcja glukozy – największego źródła energii dla naszego organizmu.[6] Glukoza jest cukrem, który nasz organizm wykorzystuje do wielu czynności (funkcjonowania mózgu, narządów, wzrostu mięśni itp.). Jest to zatem największe źródło naszej energii.
- Ponadto węglowodany mogą służyć do nasycenia naszego organizmu, zapobiegając w ten sposób przejadaniu się. Niektóre rodzaje węglowodanów (polisacharydy i błonnik)[7] są trawione przez bardzo długi czas, dzięki czemu nasz organizm nie jest głodny i nie mamy tendencji do przejadania się. Jednak nie wszystkie węglowodany pełnią tę funkcję. Na przykład szybkie cukry dają organizmowi chwilowy zastrzyk energii, a po krótkim czasie znów czujemy się głodni.[8]
- Jest to związane z inną funkcją węglowodanów, jaką jest zdolność szybkiego dostarczenia zastrzyku energii.[10] Węglowodany można podzielić na wolne (polisacharydy, węglowodany złożone)[7] i szybkie (monosacharydy, cukry proste).[8][9] I to właśnie prostych i szybkich węglowodanów ludzie obawiają się najbardziej. Dzieje się tak, ponieważ po spożyciu tych substancji są one bardzo szybko przetwarzane, glukoza (cukier) dostaje się do krwiobiegu, a nasz organizm otrzymuje szybki zastrzyk energii. To dlatego niektórzy ludzie czują się pełni energii po zjedzeniu dużej ilości cukru.
- Jednak funkcja ta może być również korzystna, kiedy nagle zabraknie nam energii (na przykład podczas intensywnej aktywności fizycznej, po jej zakończeniu, lub gdy jesteśmy wyczerpani i potrzebujemy zastrzyku energii, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, górskich wędrówek itp.)
- Cukier jest również źródłem dobrego samopoczucia i działa na wielu z nas jako antydepresant. Jeśli zmagasz się z uzależnieniem od cukru,[11] może to być również świetny sposób na poprawę nastroju. Jest to więc również przyjemność psychiczna dla naszego organizmu.
Węglowodany mają również wiele negatywów. Mówimy jednak głównie o „złych” węglowodanach, takich jak szybkie cukry i rafinowane węglowodany (węglowodany, z których sztucznie usunięto błonnik).
- Jedną z głównych wad tych węglowodanów jest ich wpływ na nasze zdrowie. Jak wykazało wiele badań,[12][13][14] rafinowane węglowodany mogą prowadzić do przejadania się, przybierania na wadze i zwiększać ryzyko otyłości lub cukrzycy. Produkty takie jak słodycze, pieczywo, bułki, kajzerki, słone przekąski i wiele innych są wytwarzane w taki sposób, aby były w pewnym stopniu uzależniające – aby smakowały nam aż za bardzo, żebyśmy się nimi objadali.[15][16] Może to prowadzić do przejadania się i przybierania na wadze.
- Inne negatywne skutki mogą obejmować zwiększenie ryzyka cukrzycy i chorób serca[12][13][14] – biorąc pod uwagę, że cukrzyca ma cukier w nazwie, nic dziwnego, że jego nadmiar nam nie pomaga. Rafinowane węglowodany mogą zwiększać poziom trójglicerydów we krwi, poziom cukru we krwi i powodować insulinooporność. Są to główne czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2.
- Inne wady obejmują wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do hiperglikemii,[17] uzależnienia od cukru[11] i wielu innych. Podwyższony poziom cukru wiąże się również z osłabieniem odporności, metabolizmu i odpowiedzi komórek na insulinę (co prowadzi do cukrzycy).
Ale być może największym problemem związanym z węglowodanami jest to, że jemy ich po prostu za dużo. Cukry szybkie i rafinowane węglowodany kryją się w wielu pokarmach i produktach, w których często byśmy się ich nie spodziewali. Zalecane dzienne spożycie węglowodanów wynosi 50-60%, ale wielu z nas spożywa ich znacznie więcej.
Czy można odżywiać się bez węglowodanów? Dieta bez węglowodanów
Tak, można odżywiać się bez węglowodanów. Istnieje tak zwana dieta bezwęglowodanowa, która jest również znana jako dieta niskowęglowodanowa lub keto.[18] Polega ona na wyeliminowaniu węglowodanów z diety i zastąpieniu ich białkami i tłuszczami.[19] Dieta ta jest nie tylko zdrowa, ale także świetnie wspomaga odchudzanie. Można wręcz powiedzieć, że dieta bez węglowodanów pozwala bardzo szybko schudnąć.
Działa ona na zasadzie ketozy,[20] która jest naturalnym stanem, w jaki przechodzi organizm po odstawieniu węglowodanów. W ketozie organizm musi znaleźć źródło energii inne niż węglowodany, więc sięga po tłuszcz, a nawet tkankę tłuszczową. Utrata wagi w tym przypadku jest zatem bardzo szybka.[18]
Jeśli chcesz wyeliminować węglowodany z diety, myślę, że dobrym pomysłem jest zacząć od kupnej diety ketonowej, dopóki nie przyzwyczaisz się do tego stylu. Takie gotowe diety mogą pomóc ci wejść w ketozę i ułatwić odchudzanie. Gdy już nauczysz się odżywiać bez węglowodanów, wtedy dobrze jest przejść na własną dietę.
Lista artykułów w temacie: Odchudzanie
- Wegetariańska dieta keto – jak ją stosować?
- Najlepsze diety odchudzające i plany dietetyczne – ranking
- Najlepsze diety keto – porównanie i ranking
- Najlepsza dieta keto na miesiąc (4 tygodnie) – ranking
- Najlepsza dieta keto dla mężczyzn – opinie
- Dieta niskowęglowodanowa dla początkujących – MEGA przewodnik
- Dieta keto dla początkujących – kompleksowy przewodnik
- 10 najlepszych środków na odchudzanie – porównanie i ranking
- 10 najlepszych koktajli białkowych na odchudzanie [RANKING]
- 10 najlepszych diet pudełkowych Zielona Góra – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Wrocław – ranking + porównanie
- 10 najlepszych diet pudełkowych w Warszawie & ranking + porównanie
- 10 najlepszych diet pudełkowych w Krakowie & ranking + porównanie
- 10 najlepszych diet pudełkowych w Bydgoszczy – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Toruń – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Szczecin – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Rzeszów – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Radom – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Poznań – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Łódź – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Lublin – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Kielce – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Katowice – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Gdynia – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Gdańsk – ranking
- 10 najlepszych diet pudełkowych Białystok – ranking
- 10 najlepszych diet 2023 roku, które naprawdę działają
✅ 44 produkty bez węglowodanów
- Kurczak
- Wołowina
- Jagnięcina
- Jaja
- Ryby
- Owoce morza
- Tuńczyk
- Szpinak
- Brokuły
- Cebula
- Pomidory
- Kapusta
- Kalafior
- Bakłażan
- Ogórek
- Papryka
- Grzyby
- Inne warzywa (nie wszystkie)
- Awokado
- Oliwki
- Truskawki
- Grejpfrut
- Niektóre inne owoce
- Migdały
- Orzechy włoskie
- Orzeszki ziemne
- Nasiona chia
- Inne orzechy i nasiona
- Ser
- Śmietana
- Jogurt naturalny
- Jogurt grecki
- Serek wiejski
- Twaróg
- Niektóre inne produkty mleczne
- Masło
- Oliwa z oliwek
- Olej kokosowy
- Inne tłuszcze
- Woda
- Kawa
- Herbata
- Gorzka czekolada
- Zioła i przyprawy
❌ 44 produkty zawierające węglowodany
- Pieczywo z białej mąki
- Bułki
- Chleb z białej mąki
- Słodkie pieczywo
- Ciemne pieczywo pełnoziarniste
- Chleb tostowy
- Słodycze
- Batony
- Herbatniki
- Cukry
- Miód
- Syropy
- Mąka pszenna
- Mąka orkiszowa
- Skrobia
- Tortille
- Makaron
- Makaron ryżowy
- Kuskus
- Biały ryż
- Bułka tarta
- Chrupki
- Cornflakes
- Płatki zbożowe
- Batoniki musli
- Błyskawiczna owsianka w saszetkach
- Płatki kukurydziane
- Kasza manna
- Ryż na mleku
- Płatki owsiane
- Większość owoców
- Niektóre warzywa
- Słone przekąski
- Chipsy
- Frytki
- Rośliny strączkowe (około 20%)
- Cola
- Lemoniady
- Wody mineralne
- Wody smakowe
- Napoje energetyczne
- Mrożone herbaty
- Soki
- Alkohol
Czy węglowodany powodują tycie?
Zasadniczo tak, węglowodany powodują tycie.[21] Działa to w ten sposób, że po jedzeniu węglowodany zaczynają przekształcać się w glukozę (cukier gronowy), która dostaje się do krwiobiegu i służy jako wspomniane wcześniej źródło energii (co jest konieczne). W momencie, gdy we krwi znajduje się wystarczająca ilość cukru, nadmiar glukozy zaczyna przekształcać się w tkankę tłuszczową. Najgorsze pod tym względem są szybkie cukry. Są one bardzo szybko przekształcane w glukozę i dlatego wiele z nich jest magazynowanych w postaci tłuszczu – nasz organizm po prostu nie potrzebuje zwykle tego jednorazowego zastrzyku energii. Wolne węglowodany są przekształcane dłużej, a tym samym dostarczają glukozę do krwi stopniowo. Są one zatem bardziej akceptowalne podczas diety i odchudzania. Jeśli jednak przesadzimy z ich ilością, zaczną one również odkładać się w postaci tłuszczu. Co więcej, węglowodany nie są jedynym źródłem glukozy. W stanach awaryjnych (gdy odstawimy węglowodany), organizm wytworzy niezbędną ilość glukozy z innych makroskładników.
Lepsze węglowodany czy tłuszcze?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy od celu. Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, zalecałbym ograniczenie węglowodanów. Nie mam tu na myśli rozpoczęcia spożywania nadmiaru tłuszczów (chyba że jesteś na specjalnej diecie). Z drugiej strony warto wiedzieć, że tłuszcze nie są głównym powodem, dla którego człowiek nie może schudnąć. Jedynym powodem, dla którego tłuszcze są kojarzone z „przybieraniem na wadze”, jest to, że tłuszcze zawierają aż 9 kilokalorii na 1 gram, podczas gdy 1 gram węglowodanów ma tylko 4 kcal. Nie jedz więc kostki masła dziennie, ale też nie odrzucaj tłuszczów. Te 4 kilokalorie w szybkich cukrach mogą zaszkodzić bardziej niż 9 w tłuszczach. Zwróć raczej uwagę, czy jogurt, który kupujesz, nie zawiera szybkich cukrów, nawet jeśli nie smakuje zbyt słodko. Problemem w odchudzaniu jest często właśnie to, że cukry ukryte są naprawdę wszędzie. Zalecam więc uważne czytanie składów na opakowaniach produktów spożywczych.
Jeśli nie jesteś czegoś pewna lub masz jakieś problemy zdrowotne, lepiej skonsultować się z lekarzem.
Wreszcie
Węglowodany są jednym z makroskładników odżywczych i zwykle należy ich całkowicie unikać. Powinniśmy jednak uważać na to, ile ich przyjmujemy, jak często i, co najważniejsze, powinniśmy wiedzieć, w jakich produktach się ukrywają. Jeśli chcesz schudnąć lub przeprowadzić detoks, rozważ dietę ketonową bez węglowodanów lub dietę niskowęglowodanową. Uważaj zwłaszcza na szybkie cukry i ich ilości. Bardzo uważnie etykiety na produktach spożywczych – często nie masz pojęcia, jakie substancje przyjmujesz. A to źle.
Przydatne linki ✓wiarygodne:
[1] Wikipedia (PL): Węglowodany
[2] Healthline (ENG): A Low-Carb Meal Plan and Menu to Improve Your Health
[3] Healthline (ENG): The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto
[4] PubMed Central (ENG): Low Carbohydrate Diet
[5] PubMed Central (ENG): Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article